Fjalor Shqip-Shqip

U gjetën 7 fjalë: (0.67 sekonda)

RRUSHK m. sh. bot.

1. Fryti i disa bimëve, që ka tul plot lëng dhe farat të shpërndara nëpër të, pemël.

2. vet. sh. Bimë si rrushi, luleshtrydhja, mjedra, manaferra etj. që bëjnë kokrra të vogla me lëng, pemlat.

RRUSHKULL m. sh. bot.

Shkurre e viseve mesdhetare, me kërcell shumë të degëzuar e me lëng të hidhur, me gjethe të vogla si luspa, përherë të blerta e me majë të mprehtë si gjemb, që bën kokrra të kuqe, të cilat piqen në dimër dhe hahen; therpelë. Kokrra rrushkulli. Ha si dhitë në rrushkull ha si i zijosur. * U bë rrushkull u varfërua shumë.

RRUSHKULLI f.

1. Hidhërim, helm. U gdhi me helm e me rrushkulli.

2. Fjalë e ndyrë, lapërdhi, palavi.

RRUSHKULLOHEM vetv.

1. Më hidhërohet goja nga diçka, helmohem.

2. fig. Hidhërohem nga një fatkeqësi, helmohem, dëshpërohem. I është rrushkulluar zemra.

3. bised. Ha sa dendem, ngjeshem mirë e mirë. U rrushkullua me thela mishi. U rrushkullua mirë e mirë.

RRUSHKULLOJ kal.

1. vet. veta III. Më hidhëron gojën, më helmon.

2. vet. veta III. Më shkakton një hidhërim të madh, më hidhëron; më helmon. E rrushkulloi vdekja e nënës.

3. bised. Ha ose pi diçka të tërë, përlaj. E rrushkulloi gotën e verës.

RRUSHKULLUES mb. gjeogr.

Vijë rrushkulluese: vijë e lakuar në hartë ose në rrafsh, që bashkon pikat me të njëjtën lartësi. Mbi (nën) vijën rrushkulluese. Në drejtim të vijës rrushkulluese. Ndjek vijën rrushkulluese të malit.

RRUSHKUQE f. sh. bot.

1. Shkurre e vogël e ngjashme me gjineshtrën, që ka gjethe të lëkurta, të shkëlqyera, përherë të blerta e me majë, lule të vogla të verdheme dhe që bën kokrra të vogla të kuqe.

2. Lulja e kuqe e lofatës, e mbledhur në vile. Lëshon rrushkuqe. Mbushet me rrushkuqe. I ka fëmijët si rrushkuqe i ka fëmijët të shëndetshëm e me faqe të kuqe.

Të kërkuara së fundmi

Copyright © Andi Hamolli.
All Rights Reserved.

www.000webhost.com